top of page

Kendinize Kuantum Fiziği Nasıl Öğretebileceğinize Dair İpuçları

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2023




Kuantum mekaniği saçmalık gibi görünür. Ne kadar anlamaya çalışırsanız, o kadar karışık hale gelir. Bu genellikle doğru yöntemi öğrenmediğiniz veya doğru kaynaklara sahip olmadığınız zaman olur. Gerçek şu ki, ne kadar çok çalışırsanız, o kadar absürd hale gelir ve dolayısıyla daha heyecan verici hale gelir. En küçük ölçekteki parçacıklar, geleneksel bir şekilde davranmazlar. Kuantum dünyasında şeyler, büyük ölçekli yapıların dünyasında aptalca ve imkansız görünecek şekilde gerçekleşir ve benim düşünceme göre, bu en ilginç kısım.


“Çok küçük dünyada, gerçekliğin parçacık ve dalga yönleri eşit derecede önemli olduğunda, şeyler günlük dünyamızın deneyimlerimizden anlayabileceğimiz herhangi bir şekilde davranmazlar... tüm resimler yanlış ve atomların içinde neler olup bittiğini anlamak için yapabileceğimiz fiziksel bir benzetme yoktur. Atomlar atom gibi davranır, başka hiçbir şey gibi değil.”

John Gribbin


Fizik alanından gelmeyen ancak yine de bu meşhur konuyu öğrenmek isteyen birçok insan olmalı. Bu makalede, internet üzerinde ücretsiz olarak erişebileceğiniz harika kaynakları paylaşacağım ve böylece bu sözde karmaşık bilimsel disiplinin kavramlarını anlamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, kendi deneyimlerime dayanarak, nasıl çalışmanız gerektiği konusunda bazı ipuçları da paylaşacağım. Ancak önce, kaynaklar hakkında konuşalım. Lütfen unutmayın, bu web sitelerini veya kanalları onaylamıyor veya tanıtımını yapmıyorum. Referans kaynakları olarak etkili olduklarından öneriyorum. Ayrıca, kuantum mekaniği çalışmak, klasik (Newton) fiziği kavramlarına ve çok değişkenli hesap, analitik geometri, vektör analizi vb. gibi belirli matematiksel kavramların açık olması gerektirir.


Quantum mekaniği için en iyi videolar

Leonard Susskind, harika bir bilim açıklayıcısıdır. Fizikteki "kötü çocuk" benzersiz bir öğretim tarzına sahiptir. Stanford'daki dersleri, klasik fizik temellerini bildiğiniz takdirde başlamak için harika bir yer olabilir. Dersler Şubat 2008'de kaydedildi ve disiplinin birçok konusunu kapsayan toplam 10 dersi içeriyordu.



Barton Zwiebach'ın MIT OpenCourseWare derslerinden biri olan ve operatör analizi ve Schrodinger denklemi konusunu ele alan 5. dersi, referans kaynağı olarak kullanabileceğiniz bir başka üstün ders. Profesör Zwiebach, konuyu kolaylık ve açıklıkla anlatma konusunda harika bir iş çıkarıyor.



İşlemci biçimlendirme kavramları ve Schrödinger denklemi temellerini öğrendikten sonra, serbest parçacık ve 1 boyutlu kutuda parçacık konularında fikir sahibi olmanız gerekir. Bunları öğrenebileceğiniz bir kaynak ise MIT profesörü Robert Field'ın ders kaydıdır:



Profesör Ramamurti Shankar, Yale Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü ve birçok lisans ve lisansüstü seviyesinde fizik kitabının yazarı olarak bilinmektedir. Kuantum fizik kaynak listesi, Prof. Shankar'ın varlığı olmadan eksik kalır. Bu özel derste, Prof. Shankar dalga fonksiyonları, kutuda bir parçacık, bir halkada bir parçacık ve en önemlisi, parçacık etkileşimleri hakkında konuşuyor.



Bazı En İyi Kuantum Mekaniği Kitapları

Herhangi bir şey öğrenirken kitaplar büyük bir rol oynar ve kitap seçiminiz anlama hızınızı etkiler.


Introduction to Quantum Mechanics

Helgoland: Making Sense of the Quantum Revolution

The Theoretical Minimum

How to Teach Quantum Physics to Your Dog

Principles of Quantum Mechanics

Quantum Mechanics, Volume 3: Fermions, Bosons, Photons, Correlations, and Entanglement



Editör: Koru

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page