top of page

Odaklanma Nasıl Geliştirilir?

Güncelleme tarihi: 20 Şub




Günümüzde, dikkat dağıtıcı faktörlerin arttığı bir dünyada, bir görev üzerine odaklanmak ve onu tamamlamak şüphesiz herkesin istediği en değerli becerilerden biridir. Yoğun bir odaklanma yeteneğine sahip olan kişi, sıradan insanlardan çok daha fazla iş başarabilir. Bu nedenle, bu yetenek günümüzde talep edilen bir özelliktir.


Uzun süre odaklanabilen insanlar bu süper güce sahip olarak doğmamışlardır. Onlar da bu seviyeye ulaşmadan önce kendilerini eğitmeleri gerekiyor. Ve yanılmayın, odaklanma bir beceridir ve bir kas gibi güçlendirilebilir.


Yüksek bir seviyeye ulaşmak için sadece odaklanma kasınızı günlük olarak egzersiz yapmanız gerekiyor.


Bu makalede, odaklanmanızı artırmak için nasıl teşvik edebileceğinizi ve daha hızlı ve verimli bir şekilde daha fazla iş yapabileceğinizi anlatacağım.


İki Türlü Odaklanma

Konuya girmeden önce, kısaca odaklanmadan bahsedelim.


İki tür odaklanma vardır. İlk tür, dağınık odaklanma; ikinci tür ise doğrudan odaklanmadır.


• Dağınık Odaklanma

Hiç telefonla konuşurken ve yemek yaparken evi temizlediniz mi? İşte bu dağınık odaklanmadır; sadece bir şey yapmıyorsunuz. Odaklanmanızı bir veya iki şeye ayırıyorsunuz. Ve birçoğumuz sık sık dağınık odaklanma yapıyoruz. Bu kötü bir şey olmasa da, öğrenme, bir makale yazma veya çalışma gibi tam konsantrasyon gerektiren görevlerde zararlı olabilir.


• Doğrudan Odaklanma

Bu, dağınık odaklanmanın tam tersidir. Bununla bir şey yaparken, yoğun bir şekilde konsantre oluyorsunuz. Bu odaklanmayı çok fazla eğitmemiz gerekiyor. Ve bu alışkanlık haline gelirse daha da iyi olur. Doğrudan odaklanma modunda olduğunuzda, dikkatinizi dağıtmazsınız ve tüm dikkatiniz önünüzdeki işe odaklanmıştır. Bu durumda daha hızlı ve verimli bir şekilde yapabilirsiniz.


Dağınık odaklanmaktansa daha çok doğrudan odaklanmaya ihtiyacımız var.


Şimdi odaklanmanın temellerini bildiğinize göre, nasıl daha sık doğrudan odaklanabilir ve dağınık odaklanmayı kaldırabilirsiniz, hakkında konuşalım.


#1: Dışsal Dikkat Dağıtıcıları Kaldırın




Bu, derin iş moduna girmek söz konusu olduğunda gerçekten zararlıdır. Görüyorsunuz, önünüzde bir TV açıkken gerçekten işinize odaklanamazsınız.


Gerçekten yapamazsınız.


Ne kadar sıkı çalışırsanız çalışın, sonunda dikkat dağıtıcı unsurların içine çekileceksiniz.


Bunun yerine, uzaklaşın. Kendinizi bu dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak tutun. Onlardan kaçınmak her şeye rağmen daha iyidir, çünkü onların cazibelerine karşı koymanız gerekmeyecek.


Bunu bir savaş gibi düşünün. Dikkat dağıtıcı unsurlar size uzun vadede hiçbir yararı olmayan anında hazlar sağlayabilirler. Bunun aksine, yapmanız gereken önemli şeyler size büyük faydalar sağlayacak ertelenmiş hazlar verecektir.


Yani, anlık tatminle mücadelede kazanmak için onları ortadan kaldırın. Onları kendinizden uzaklaştırın ki bu duygulara dayanmak için hiçbir irade gücü kullanmayın.


Dışsal dikkat dağıtıcıları kaldırdığınızda ve kendinizi bloke ettiğinizde, öznel işinize odaklanmak için kendinize yer açıyorsunuz.


Dolayısıyla, telefonunuz sizin için dikkat dağıtıcıysa, sessiz modu açın. Bildirimlerin doğrudan odaklanma modunuzdan sizi uzaklaştırmasına izin vermeyin.

Çalışma yeriniz sizi rahatsız ediyorsa, işinizden önce odanızı temizleyin ve düzenleyin.


Çevreniz düzensiz olduğunda odaklanmanın zor olduğu gösterilmiştir.

Aileniz sizi rahatsız ediyorsa, nazikçe onlara belirli bir zamanda meşgul olduğunuzu söyleyin. Onlara günün belirli saatlerinde kapınızın açık olacağını ve uygun olduğunuzu söyleyin.


#2: İçsel Dikkat Dağıtıcıları Kaldırın




Tüm dışsal dikkat dağıtıcıları tamamen ortadan kaldırsanız bile, sizi odaklanmış durumunuzdan çıkarabilecek bir şey hala var: içsel dikkat dağıtıcılarınız (düşünceler, stres, zihin dolanması).


İnsanlar olarak çok düşünüyoruz. Fikirler ürettiğinizde düşünmenin iyi olmasıyla birlikte, doğrudan odaklanma moduna girdiğinizde kötü olabilir. Derin çalışma yapmak için zihninizi sakinleştirmeyi ve iç dikkat dağıtıcılarını ortadan kaldırmayı bilmelisiniz.


İç dikkat dağıtıcılarınızı kontrol altına almanın en etkili yollarından biri, günlük meditasyon yapmaktır. Benim deneyimimde, dikkatim dağıldığında gözlerimi kapatarak sadece iki veya üç dakika meditasyon yaptım ve çoğu zaman odaklanmam kendini yeniden toplar ve tekrar işime odaklanabilirim. Böylece derin bir odaklanma ile çalışabilirim.


Meditasyonun, odaklanmamızı ve öz kontrolümüzü geliştirdiği, iç dikkat dağıtıcılarını azalttığı ve mutluluğumuzu artırdığına dair bilimsel araştırmalar tarafından da desteklenmektedir. Sonuç olarak, meditasyon, zihnimizi sakinleştirmenin ve odaklanmamızı dramatik olarak artırmanın en iyi yollarından biridir.


İç dikkat dağıtıcılarınızı sınırlamanın başka bir yolu da anlık düşüncelerinizi yazmaktır. Düşüncelerinizi bir kağıda yazdığınızda yakalarsınız. Bu dikkat dağıtıcı düşünceleri zihninizde tutmazsınız. Bunun yerine, önünüzdeki bir kâğıda gönderirsiniz.


Bugün yapmanız gereken işle ilgisi olmayan bir şey yapmanız gerektiğinde yazın.

Yarın almanız gereken bazı market ihtiyaçlarını yazın.

Unutmamanız gereken bir şey varsa yazın.

Beynin bir düşünme aracı, bir depolama aracı değil - David Allen


Bu yöntemde sevdiğim şey, zihinsel alanımı serbest bırakması ve gereksiz zihinsel enerji kullanmaktan korumasıdır. Bu, daha önemli olan şeylere odaklanmama izin verir.


Her şeyden önce, içsel dikkat dağıtıcılarınızı ortadan kaldırarak odaklanmanızı keskinleştirir ve derin çalışma moduna girmenizi kolaylaştırır, sonuç olarak daha hızlı daha fazla şey yapmanıza izin verir.


#3: Pomodoro Tekniğini kullanın




Günümüzde Pomodoro Tekniğinin oldukça popüler olmasının nedenleri var.


Çalışırken odaklanmak önemlidir ancak uzun süre boyunca odaklanmak çoğu insan için zordur. Dağınık veya doğrudan odaklanma olsun, yorucudur. Bu nedenle beyninizi uyarıcı olmaktan çıkarıp belirli bir süre çalıştıktan sonra ara vermeniz gerekiyor.


Ara verdikçe, odaklama yeteneğiniz ve zihinsel enerjiniz yenilenir, bu da uzun süre daha uyanık ve verimli olmanızı sağlar.


İşte burada Pomodoro Tekniği devreye girer. Size doğru bir ara verme süresi vererek yoğun bir şekilde odaklanmanıza izin verir.


Daha önce duymuşsunuzdur ama kısaca bahsedeceğim.


Yapmak istediğiniz bir görevi seçin.

25 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın.

Zamanlayıcı çalınca 5 dakika mola verin.

Tekrarlayın

Belirtmek istediğim bir şey var, molada telefonunuzu kontrol etmek ve sosyal medyada gezinmek gibi uyarıcı faaliyetler yapmayın. Bu beyninize dopamin dalgaları gönderir ve dikkatinizi dağıtır. Bunun yerine, meditasyon yapmak, hızlı bir yürüyüş yapmak veya kısa bir şekerleme yapmak gibi uyarıcı olmayan faaliyetler yapmaya çalışın.


Harekete Geçin

Odaklanmanızı nasıl artıracağınız konusunda ipuçları paylaştıktan sonra, şimdi zamanı geldi ve bunları gerçek hayatınızda uygulama zamanı. Yukarıda bahsettiğim hiçbir şey, gerçek hayatta uygulanmadığı sürece sizin için çalışmayacaktır.


Bu nedenle, bu makale için bir eylem öğesi olarak, bir sonraki çalışma seansınız için en az iki tavsiyemi uygulamanızı öneriyorum, dış ve içsel dikkat dağınıklığınızı sınırlamak için.


Harekete geçin ve faydalarını toplayın.


Editör: Koru ve Semih

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page